Kuala Terengganu 2020

✎dya nasir |⊙Tuesday, November 17, 2020| ☑

 


Hari Pertama

Pertengahan Oktober yang lepas dya dan family telah pergi ke Kuala Terenggu. Sebenarnya kitaorang ke Terengganu untuk rombongan meminang untuk adik lelaki dya. so dah alang-alang tu terus berjalan di Terengganu. Disebabkan family dya ni agak ramai so sewa dua homestay di area Kuala Terengganu. Alhamdulillah rumah pun dekat-dekat. dalam satu taman juga.



Hari pertama bertolak tu terus ke rumah tunang adik lelaki dya di Dungun. tapi disebabkan kitaorang sampai sebelum tengahari terpaksalah singgah Paka sebab pantai kat situ dekat dengan rumah tunang adik dya. Alhamdulillah. semua berjalan dengan lancar. Jam 4 kami terus bertolak ke Kuala Terengganu dan check in. Malam tu kami just berehat saja di rumah. Makan malam pun ayah dya dah order awal-awal. so malam tu semua berkumpul di homestay dya stay untuk makan malam. 




Hari Kedua

Untuk sarapan pagi ayah dya dah order makanan awal-awal. so lepas breakfast terus ke Pasar Payang. Actually first time dya sampai kat Pasar Payang. Sebelum ini pernah sampai tapi pergi bangunan yang lama. so bangunan yang baru ini tak perlu nak naik tangga. Lepas ke pasar payang pada mulanya nak singgah Chinatown untuk bergambar tapi disebabkan konvoi dan susah parking terpaksa ke Next destination iaitu Taman Tamadun Islam untuk naik river cruise. Kalau anda ingin ke Chinatown dan dari Pasar Payang better anda jalan kaki saja. Lebih mudah.

 

Untuk beli tiket cruise anda boleh beli di website Taman Tamadun Islam ataupun beli di kaunter. Dya time tu sebab last minit so beli tiket dikaunter. Disebabkan kami ramai, so bayar harga untuk group. so dalam cruise tu kami satu family. Time bergambar tu tak adalah nak malu-malu.hehe Tempat ni berdekatan dengan Masjid Kristal. Sebelah bangunan je.

 

Nanti cruise akan berhenti dibawah Drawbridge untuk bergambar. Bab bergambar ni memang laju je masing-masing lagi-lagi dalam cruise tu tak bercampur dengan orang lain.  

 

Harga Tiket Cruise

Dewasa - RM 20 

Senior Citizen / Kanak - kanak- Rm 16 

 


Untuk makan tengah hari pula kami makan di area Waterfront, Kuala Terengganu. Kat situ ada jual nasi ayam dengan ayam penyet. Seterusnya kami ke Drawbridge dan Pantai Miami. Pada mulanya ingin singgah di Terengganu drawbridge Gallery, nak tengok pemandangan dari atas drawbridge. Disebabkan kesuntukan masa jadi kami terus Pantai Miami untuk bergambar. Pantai Miami, Seberang Takir bersebelahan dengan Terengganu Drawbridge. Tak sampai lima minit dah sampai. Tapi tak silap dya kalau nak naik Drawbridge Gallery, Ticket adalah RM 5 per person.



Next, Kami ke Pok Nor Satar. Jika anda ke Terengganu boleh singgah makan satar di sini. Tempat wajib singgah kalau ke Terengganu. Satar kat sini sedap. Walaupun dah sejuk tapi bila makan still sedap. Kat sini ada jual Satar Frozen. Bila nak makan kat rumah tu just panaskan sekejap je. Ikutkan plan asal nak makan Ikan Celup Tepung tapi disebabkan dah maghrib dan masing-masing pun dah letih, kami terus balik ke homestay.

 

Alamat :

Pok Nor Satar : 7708 Kampung Padang Polis Batu Rakit 21020 Batu Rakit, Terengganu, Malaysia

  

Hari Ketiga

 


Lepas breakfast kami terus check out dan terus ke Dynar Lekor Buluh Gading. Di sini ada jual Kerepok losong frozen dan rebus. Tapi kalau nak beli keropok baru lepas rebus kena tunggu lama sikit. Untuk Dine – in pun boleh. Sementara tunggu keropok bolehlah beli keropok goreng.Disitu ada jual keropok biasa, atau cheese.

 

Next, Misi mencari Keropok Lekor di Kemaman. Hehe. Di Kemaman dya suka beli keropok lekor rebus di Keropok Lekor Sakinah. Pastu makan macam tu je. Bila dah simpan keropok tu kt freezer bila masa goreng sedap lagi keropok ini berbanding dya beli keropok di Dynar Lekor. Hehe. Bila rebus balik pun keropok kat sini lagi sedap. Hehe. Disebabkan kemaman dan cherating terlalu dekat so petang tu singgah di Pantai Cherating sambil makan keropok lekor dan satar. Hehe.

 



Alamat :

Dynar Lekor Buluh Gading : Lot 8338, Kampung Buluh Gading, 21200 Kuala Terengganu, Terengganu

Keropok Lekor Sakinah : Kampung Chendor Sempadan 26080 Kemaman, Terengganu, Malaysia


NOKO RM 2, Ampang

✎dya nasir |⊙Friday, September 11, 2020| ☑

 


Baru-baru ni dya ada pergi kedai RM 2 di Ampang. Tu pun kawan dya suggest untuk pergi kedai NOKO. Sebelum ini dya tak pernah tahu atau dengar nama kedai ni. Pada mulanya dya cuma tahu kedai RM 2 ada di Eco, Aeon Maluri so bila dengar ada kedai RM 2 berhampiran dengan kawasan perumahan so macam excited sikit. hehe.


 


Kedai ini banyak barang untuk decoration. especially decoration untuk birthday party mahupun berkelah. Boleh jadi rambang mata bila masuk kedai ni. Barang-barang kat sini semua comel-comel. Plan asalnya nak beli belon dengan pinggan. tapi tulah terbeli barang lain juga. Pilih pinggan je dah lama sebab banyak sangat design cantik-cantik. cuma kedai NOKO di Ampang ni kecil so barang pun tak berapa banyak. tapi buku-buku, alat tulis banyak yang cantik. Pembalut hadiah, paper bag pun banyak yang cantik-cantik. 



Gambar di atas ni instagram rasmi Noko Malaysia. Bila tengok gambar-gambar di Instagram pun dah rambang apatah lagi bila sampai di kedai.


Disini juga ada barang-barang untuk berkebun seperti pasu. so yang minat berkebun tu boleh lah try cari barang di sini. Dya sempat juga beli shampoo sunsilk kecil, eye mask yang berharga cuma RM 2. tu pun rambang pilih sleeping eye mask. banyak yang comel-comel. 

Untuk makanan pula, di sini juga ada jual keropok, kacang, biskut. Contoh macam Mamee lima bungkus RM 2 sahaja. So, if korang nak cari barang-barang decoration, picnic atau hadiah ataupun tak mempunyai bajet yang tinggi bolehlah cari barang di sini. Memang berbaloi dengan harga dan kualiti barang kat sini pun not bad.

 

Untuk cara pembayaran pula, disini hanya boleh bayar guna cash. so disebabkan haritu dya tak bawak banyak cash memang sikit jelah dya beli. 


Lokasi NOKO Ampang:  berhampiran dengan HERO Taman Dagang Ampang. 

Shoppee : https://shopee.com.my/noko.os













Kuantan Short Road Trip

✎dya nasir |⊙Friday, September 04, 2020| ☑




Kali ini dya nak share short trip 2 hari 1 malam di Kuantan, Pahang. Actually ni trip santai. Kami sampai di bandar Kuantan jam 10 pagi. Tempat pertama singgah mestilah di Kuantan Pickers & Kedai Kopi.



KUANTAN PICKERS & KEDAI KOPI


Disini tempat dia memang antik dan hipster. Meja dan Kerusi pun antik. Ada meja dan kerusi sekolah. ada satu sudut tu poster coca cola yang lama. kalau tak silap zaman 80an. Dya pun tak lahir lagi. Ada satu sudut penuh dengan mainan lama-lama dan ada typewriter.



Disini ada pelbagai jenis menu sarapan pagi boleh pilih. Dya order Mee rebus dan Kopi Vietnam. Untuk makanan di sini bagi dia biasa je. Air kopi Vietnam pun sama tak berapa kaw kopi tu. tapi yang bestnya bila makan di sini ada live band. so sambil makan tu kita boleh dengar music. If korang ingin ke sini boleh waze Kuantan Pickers & Kedai Kopi. Kedai ini satu jalan ke Kula Cakes.


Alamat : 22, Jalan Besar, 25000 Kuantan, Pahang



KULA CAKES


Di sini kitaorang pergi dua hari. Hari pertama tu kitaorang pergi selepas brunch di Kuantan Pickers & Kedai Kopi. dah alang-alang tu singgah beli kek untuk picnic di tepi Pantai. Hari pertama beratur tu tak berapa ramai orang so beratur pun kejap je. Tak sampai setengah jam dah dapat beli.


Hari Kedua kitaorang singah lagi sebab nk bawa balik KL. tapi bila sampai tu orang dah beratur panjang. so hampir satu jam juga lah kitaorang beratur. Di sini kitaorang order kek paling famous di Kula Cake iaitu Mango cheesecake (RM8.90). dan kitaorang order Nutella Pavlova. Pavlova pun sedap tak berapa manis.

Alamat : 96, Jalan Besar, 25000 Kuantan, Pahang



PANTAI TELUK CEMPEDAK, KUANTAN


Di sini pun kitaorang pergi dua kali. Hari pertama tu just jalan-jalan untuk bergambar. tapi bila jalan ke belah atas tu banyak betul monyet. sempatlah makan aiskrim Mcd sambil dengan dengar ombak pantai. Di sini sesuai untuk bawa family jalan-jalan.



Hari Kedua kitaorang singgah lagi tapi singgah untuk ke Starbuck, Pantai Teluk Cempedak situ pula. sebab hari sebelum tu fikir macam tak sempat nak picnic kalau dah lepak starbuck. Tapi tulah macam biasa kena beratur dahulu dan cek suhu. Untuk korang yang ada plan ke sini bolehlah singgah Starbuck. sambil minum sambil OOTD. hehe.


PANTAI PELINDUNG, KUANTAN (SKY MIRROR REFLECTION)


Kitaorang sesat masa otw nak pergi sini. Maps bawa ke kawasan perumahan.bila sampai tu kitaorang macam pelik sebab tak nampak pantai. so terpaksalah google tempat ni. Alhamdullilah jumpa. Bila sampai je di Pantai pelindung baru perasan tempat ni dekat sangat dengan Pantai Teluk Cempedak. Tak sampai 5minit if dari Pantai Teluk Cempedak.


Disini memang tak ramai orang yang ada cuma nelayan yang baru sampai tepi pantai. tapi tulah kitaorang sampai air dah surut so tak berapa nampak reflection tu. hehe. yang bestnya disini lepak tepi pantai sambil layan perasan.hehe.


Alamat : Kg Pelindung (Beserah), 25000 Kuantan, Pahang.



ANA IKAN BAKAR PETAI

Sebelum balik tu singgah makan di Tanjung Lumpur. Actually ni first time kitaorang makan kat sini. so kitaorang order ikan bakar sambal petai, tomyum dan juga sayur. ni kira makanan tengahari dan makan malam. sebab makan lambat.


Alamat :Jalan Tanjung Lumpur, Perkampungan Tanjung Lumpur, 26060 Kuantan, Pahang



PICNIC

Petang tu kitorang berkelah di kawasan pantai di Timurbay Seafront Apartment. Angin pada masa tu sedikit kuat so makanan akan masuk pasir. Kek yang kitaorang beli di Kula Cake pun masuk sedikit. Sedih jugalah tak dapat makan. Tapi pagi-pagi sesuai untuk berpicnic, angin tak kuat. nak tangkap gambar pun gambar nampak cantik je.






 

Copyright © 2017 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in

| Top of page