Kuala Terengganu 2020

✎dya nasir |⊙Tuesday, November 17, 2020| ☑

 


Hari Pertama

Pertengahan Oktober yang lepas dya dan family telah pergi ke Kuala Terenggu. Sebenarnya kitaorang ke Terengganu untuk rombongan meminang untuk adik lelaki dya. so dah alang-alang tu terus berjalan di Terengganu. Disebabkan family dya ni agak ramai so sewa dua homestay di area Kuala Terengganu. Alhamdulillah rumah pun dekat-dekat. dalam satu taman juga.



Hari pertama bertolak tu terus ke rumah tunang adik lelaki dya di Dungun. tapi disebabkan kitaorang sampai sebelum tengahari terpaksalah singgah Paka sebab pantai kat situ dekat dengan rumah tunang adik dya. Alhamdulillah. semua berjalan dengan lancar. Jam 4 kami terus bertolak ke Kuala Terengganu dan check in. Malam tu kami just berehat saja di rumah. Makan malam pun ayah dya dah order awal-awal. so malam tu semua berkumpul di homestay dya stay untuk makan malam. 




Hari Kedua

Untuk sarapan pagi ayah dya dah order makanan awal-awal. so lepas breakfast terus ke Pasar Payang. Actually first time dya sampai kat Pasar Payang. Sebelum ini pernah sampai tapi pergi bangunan yang lama. so bangunan yang baru ini tak perlu nak naik tangga. Lepas ke pasar payang pada mulanya nak singgah Chinatown untuk bergambar tapi disebabkan konvoi dan susah parking terpaksa ke Next destination iaitu Taman Tamadun Islam untuk naik river cruise. Kalau anda ingin ke Chinatown dan dari Pasar Payang better anda jalan kaki saja. Lebih mudah.

 

Untuk beli tiket cruise anda boleh beli di website Taman Tamadun Islam ataupun beli di kaunter. Dya time tu sebab last minit so beli tiket dikaunter. Disebabkan kami ramai, so bayar harga untuk group. so dalam cruise tu kami satu family. Time bergambar tu tak adalah nak malu-malu.hehe Tempat ni berdekatan dengan Masjid Kristal. Sebelah bangunan je.

 

Nanti cruise akan berhenti dibawah Drawbridge untuk bergambar. Bab bergambar ni memang laju je masing-masing lagi-lagi dalam cruise tu tak bercampur dengan orang lain.  

 

Harga Tiket Cruise

Dewasa - RM 20 

Senior Citizen / Kanak - kanak- Rm 16 

 


Untuk makan tengah hari pula kami makan di area Waterfront, Kuala Terengganu. Kat situ ada jual nasi ayam dengan ayam penyet. Seterusnya kami ke Drawbridge dan Pantai Miami. Pada mulanya ingin singgah di Terengganu drawbridge Gallery, nak tengok pemandangan dari atas drawbridge. Disebabkan kesuntukan masa jadi kami terus Pantai Miami untuk bergambar. Pantai Miami, Seberang Takir bersebelahan dengan Terengganu Drawbridge. Tak sampai lima minit dah sampai. Tapi tak silap dya kalau nak naik Drawbridge Gallery, Ticket adalah RM 5 per person.



Next, Kami ke Pok Nor Satar. Jika anda ke Terengganu boleh singgah makan satar di sini. Tempat wajib singgah kalau ke Terengganu. Satar kat sini sedap. Walaupun dah sejuk tapi bila makan still sedap. Kat sini ada jual Satar Frozen. Bila nak makan kat rumah tu just panaskan sekejap je. Ikutkan plan asal nak makan Ikan Celup Tepung tapi disebabkan dah maghrib dan masing-masing pun dah letih, kami terus balik ke homestay.

 

Alamat :

Pok Nor Satar : 7708 Kampung Padang Polis Batu Rakit 21020 Batu Rakit, Terengganu, Malaysia

  

Hari Ketiga

 


Lepas breakfast kami terus check out dan terus ke Dynar Lekor Buluh Gading. Di sini ada jual Kerepok losong frozen dan rebus. Tapi kalau nak beli keropok baru lepas rebus kena tunggu lama sikit. Untuk Dine – in pun boleh. Sementara tunggu keropok bolehlah beli keropok goreng.Disitu ada jual keropok biasa, atau cheese.

 

Next, Misi mencari Keropok Lekor di Kemaman. Hehe. Di Kemaman dya suka beli keropok lekor rebus di Keropok Lekor Sakinah. Pastu makan macam tu je. Bila dah simpan keropok tu kt freezer bila masa goreng sedap lagi keropok ini berbanding dya beli keropok di Dynar Lekor. Hehe. Bila rebus balik pun keropok kat sini lagi sedap. Hehe. Disebabkan kemaman dan cherating terlalu dekat so petang tu singgah di Pantai Cherating sambil makan keropok lekor dan satar. Hehe.

 



Alamat :

Dynar Lekor Buluh Gading : Lot 8338, Kampung Buluh Gading, 21200 Kuala Terengganu, Terengganu

Keropok Lekor Sakinah : Kampung Chendor Sempadan 26080 Kemaman, Terengganu, Malaysia


NOKO RM 2, Ampang

✎dya nasir |⊙Friday, September 11, 2020| ☑

 


Baru-baru ni dya ada pergi kedai RM 2 di Ampang. Tu pun kawan dya suggest untuk pergi kedai NOKO. Sebelum ini dya tak pernah tahu atau dengar nama kedai ni. Pada mulanya dya cuma tahu kedai RM 2 ada di Eco, Aeon Maluri so bila dengar ada kedai RM 2 berhampiran dengan kawasan perumahan so macam excited sikit. hehe.


 


Kedai ini banyak barang untuk decoration. especially decoration untuk birthday party mahupun berkelah. Boleh jadi rambang mata bila masuk kedai ni. Barang-barang kat sini semua comel-comel. Plan asalnya nak beli belon dengan pinggan. tapi tulah terbeli barang lain juga. Pilih pinggan je dah lama sebab banyak sangat design cantik-cantik. cuma kedai NOKO di Ampang ni kecil so barang pun tak berapa banyak. tapi buku-buku, alat tulis banyak yang cantik. Pembalut hadiah, paper bag pun banyak yang cantik-cantik. 



Gambar di atas ni instagram rasmi Noko Malaysia. Bila tengok gambar-gambar di Instagram pun dah rambang apatah lagi bila sampai di kedai.


Disini juga ada barang-barang untuk berkebun seperti pasu. so yang minat berkebun tu boleh lah try cari barang di sini. Dya sempat juga beli shampoo sunsilk kecil, eye mask yang berharga cuma RM 2. tu pun rambang pilih sleeping eye mask. banyak yang comel-comel. 

Untuk makanan pula, di sini juga ada jual keropok, kacang, biskut. Contoh macam Mamee lima bungkus RM 2 sahaja. So, if korang nak cari barang-barang decoration, picnic atau hadiah ataupun tak mempunyai bajet yang tinggi bolehlah cari barang di sini. Memang berbaloi dengan harga dan kualiti barang kat sini pun not bad.

 

Untuk cara pembayaran pula, disini hanya boleh bayar guna cash. so disebabkan haritu dya tak bawak banyak cash memang sikit jelah dya beli. 


Lokasi NOKO Ampang:  berhampiran dengan HERO Taman Dagang Ampang. 

Shoppee : https://shopee.com.my/noko.os













Kuantan Short Road Trip

✎dya nasir |⊙Friday, September 04, 2020| ☑




Kali ini dya nak share short trip 2 hari 1 malam di Kuantan, Pahang. Actually ni trip santai. Kami sampai di bandar Kuantan jam 10 pagi. Tempat pertama singgah mestilah di Kuantan Pickers & Kedai Kopi.



KUANTAN PICKERS & KEDAI KOPI


Disini tempat dia memang antik dan hipster. Meja dan Kerusi pun antik. Ada meja dan kerusi sekolah. ada satu sudut tu poster coca cola yang lama. kalau tak silap zaman 80an. Dya pun tak lahir lagi. Ada satu sudut penuh dengan mainan lama-lama dan ada typewriter.



Disini ada pelbagai jenis menu sarapan pagi boleh pilih. Dya order Mee rebus dan Kopi Vietnam. Untuk makanan di sini bagi dia biasa je. Air kopi Vietnam pun sama tak berapa kaw kopi tu. tapi yang bestnya bila makan di sini ada live band. so sambil makan tu kita boleh dengar music. If korang ingin ke sini boleh waze Kuantan Pickers & Kedai Kopi. Kedai ini satu jalan ke Kula Cakes.


Alamat : 22, Jalan Besar, 25000 Kuantan, Pahang



KULA CAKES


Di sini kitaorang pergi dua hari. Hari pertama tu kitaorang pergi selepas brunch di Kuantan Pickers & Kedai Kopi. dah alang-alang tu singgah beli kek untuk picnic di tepi Pantai. Hari pertama beratur tu tak berapa ramai orang so beratur pun kejap je. Tak sampai setengah jam dah dapat beli.


Hari Kedua kitaorang singah lagi sebab nk bawa balik KL. tapi bila sampai tu orang dah beratur panjang. so hampir satu jam juga lah kitaorang beratur. Di sini kitaorang order kek paling famous di Kula Cake iaitu Mango cheesecake (RM8.90). dan kitaorang order Nutella Pavlova. Pavlova pun sedap tak berapa manis.

Alamat : 96, Jalan Besar, 25000 Kuantan, Pahang



PANTAI TELUK CEMPEDAK, KUANTAN


Di sini pun kitaorang pergi dua kali. Hari pertama tu just jalan-jalan untuk bergambar. tapi bila jalan ke belah atas tu banyak betul monyet. sempatlah makan aiskrim Mcd sambil dengan dengar ombak pantai. Di sini sesuai untuk bawa family jalan-jalan.



Hari Kedua kitaorang singgah lagi tapi singgah untuk ke Starbuck, Pantai Teluk Cempedak situ pula. sebab hari sebelum tu fikir macam tak sempat nak picnic kalau dah lepak starbuck. Tapi tulah macam biasa kena beratur dahulu dan cek suhu. Untuk korang yang ada plan ke sini bolehlah singgah Starbuck. sambil minum sambil OOTD. hehe.


PANTAI PELINDUNG, KUANTAN (SKY MIRROR REFLECTION)


Kitaorang sesat masa otw nak pergi sini. Maps bawa ke kawasan perumahan.bila sampai tu kitaorang macam pelik sebab tak nampak pantai. so terpaksalah google tempat ni. Alhamdullilah jumpa. Bila sampai je di Pantai pelindung baru perasan tempat ni dekat sangat dengan Pantai Teluk Cempedak. Tak sampai 5minit if dari Pantai Teluk Cempedak.


Disini memang tak ramai orang yang ada cuma nelayan yang baru sampai tepi pantai. tapi tulah kitaorang sampai air dah surut so tak berapa nampak reflection tu. hehe. yang bestnya disini lepak tepi pantai sambil layan perasan.hehe.


Alamat : Kg Pelindung (Beserah), 25000 Kuantan, Pahang.



ANA IKAN BAKAR PETAI

Sebelum balik tu singgah makan di Tanjung Lumpur. Actually ni first time kitaorang makan kat sini. so kitaorang order ikan bakar sambal petai, tomyum dan juga sayur. ni kira makanan tengahari dan makan malam. sebab makan lambat.


Alamat :Jalan Tanjung Lumpur, Perkampungan Tanjung Lumpur, 26060 Kuantan, Pahang



PICNIC

Petang tu kitorang berkelah di kawasan pantai di Timurbay Seafront Apartment. Angin pada masa tu sedikit kuat so makanan akan masuk pasir. Kek yang kitaorang beli di Kula Cake pun masuk sedikit. Sedih jugalah tak dapat makan. Tapi pagi-pagi sesuai untuk berpicnic, angin tak kuat. nak tangkap gambar pun gambar nampak cantik je.






RAVE MOVIE - GENRE LOVE ROMANCE

✎dya nasir |⊙Friday, June 19, 2020| ☑
Cover art

Harini dya share list movie dya tengok dengan kawan-kawan dia. Tapi dya guna apps Rave. Sampai sekarang dya still guna apps ni bila nak nak tengok movie ramai-ramai. Tapi movie dari Google drive, Netflix, Youtube je boleh share. Cerita yang tak ada dalam Netflix atau pun Youtube dya akan download dan upload dalam Google Drive. Untuk entry ini dya akan share Genre Love Romance sahaja. Next entry dya akan share Genre lain. 


Genre Love romance / Drama Movie




The Perfect Date | Netflix Official Site

1. The Perfect Date 
(Netflix)

  • Rate IMDB  - 5.8/10
  • Dya Rate - 3/5




www.gstatic.com/tv/thumb/v22vodart/16511311/p16...


2. Tall Girl 
(Netflix)

  • Rate IMDB  - 5.2/10
  • Dya Rate - 3/5
  • Mengenai Jodi yang mempunyai low confident disebabkan ketinggian dia dan family & best friend Jodi selalu beri semangat pada dia. tapi pada yang sama bestfriend Jodi iaitu Jack menaruh hati pada Jodi. 



encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcS...


3. Love wedding repeat 
(Netflix)

  • Rate IMDB 5.8/10
  • Dya Rate 3/5
  • Mengenai Jack yang menginginkan majlis perkahwinan adiknya berjalan dengan lancar tanpa ada sebarang masalah. Cerita ni bosan sedikit disebabkan scene tempat yang sama je. 




Tune in for Love - Wikipedia


4.Tune in for love - Korea (Netflix)


  • Rate IMDB  - 7.1/10 
  • Dya Rate - 2/5
  • Cerita ni bagi dya sangat bosan. dya dengan kawan dya boleh terlelap tengok cerita. Maybe sebab jalan cerita ini terlampau slow. 




www.gstatic.com/tv/thumb/v22vodart/16409065/p16...


5. Back to 90s - Thai (Netflix)

  • Rate IMDB  - 6.4/10
  • Dya Rate 3.5/5
  • Cerita mengenai lelaki ini pergi ke zaman lampau menggunakan public telefon dan dia jumpa ayah dia ketika muda. Cerita ini lagi best dari Tune in for love.




Is Falling Inn Love (2019) on Netflix Denmark?


6. Falling Inn Love (Netflix)

  • Rate IMDB  - 5.6/10 
  • Dya Rate - 4.5/5
  • Cerita ini dya recommended untuk tengok. Garbriela yang berasal dari San Francisco telah memenangi contest rumah di Pekan kecil di New Zealand. Dia datang ke pekan kecil untuk renovate rumah tersebut dan bertemu dengan Jake contractor di Pekan tersebut. Cerita ini ada sedikit comedy lagi-lagi part kambing kat dalam rumah. hehe




www.gstatic.com/tv/thumb/v22vodart/17913154/p17...


7. All the Bright Places (Netflix)

  • Rate IMDB  - 6.5/10
  • Dya Rate - 3/5
  • Cerita mengenai Violet and Theodor yang mempunyai depression. Dua-dua struggle untuk lawan perasaan depression. Violet pernah cuba untuk membunuh diri tetapi Theodor selamatkan dia. Theodor akan bawa Violet buat aktiviti- aktivit yang boleh bagi mereka happy. Tapi tulah kesian juga pada Theodor akhirnya bunuh diri disebabkan depression. Pengajaran dari cerita ni depression ni memang tak boleh buat main-main. lagi-lagi bila dalam cerita ni Violet lagi nama depression daripada Theodor dan orang tak sangka yang Theodor boleh bunuh diri tapi cerita ni agak slow. 




Love Aaj Kal (2020) - IMDb


8. Love Aaj Kal 2020 (Netflix)


  • Rate IMDB  - 5/10
  • Dya Rate - 2.5/5
  • Cerita ini dya terlupa pasal apa.





www.gstatic.com/tv/thumb/v22vodart/18198899/p18...


9. The Wrong Missy (Netflix)

  • Rate IMDB  - 5.7/10
  • Dya Rate - 3/5
  • Cerita ini tidak sesuai tengok dengan kanak-kanak. tapi cerita ini kelakar. Pasal Tim ni tersalah ajak perempuan ikut dia pergi Hawaii. Perempuan yang dia ajak ni pula jenis perangai bimbo, jenis tak tahu malu. 



eplay-prod.s3-eu-west-1.amazonaws.com/store/mov...


10. 18 Present (Netlflix)

  • Rate IMDB  - 6.7/10
  • Dya Rate - 4/5
  • Cerita ni dya recomended untuk tengok. Mengenai Elisa yang dibesarkan oleh ayah dia. Dari umur dia setahun dia akan menerima hadiah dari ibu walaupun ibu Elisa meninggal dunia ketika melahirkan Elisa tetapi Elisa kurang suka hadiah-hadiah dari Ibunya. Pada hari jadi ke 18, Elisa koma disebabkan accident dan semasa dia koma. dia berjumpa dengan ibu dia ketika mengandungkan dia. Ibunya sakit kanser ketika mengandungkan Elisa dan disebabkan dia tahu dia akan pergi dia prepare awal-awal hadiah untuk Elisa. 








www.gstatic.com/tv/thumb/v22vodart/16301537/p16...


11. Love for Sale 1 (Netflix)


  • Rate IMDB  - 6.7/10
  • Dya Rate - 3/5
  • Mengenai Richard berkenalan dengan Ariani melalui Dating app dan tanpa richard ketahui apps tersebut mempunyai 45hari contract dan dia telah jatuh cinta pada Ariani. 




encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcS...


12. Sanam teri kasam ( Telegram)


  • Rate IMDB  - 7.3/10
  • Dya Rate 4/5
  • Cerita ini kena standby tissue. Mengenai Saru dan Rane. Rane seorang bekas banduan dan Saru bekerja sebagai pustakawan. Saru agak tertekan apabila adik perempuannya ingin berkahwin dan terpaksa plan nak kahwin lari disebabkan kakaknya, Saru tidak berkahwin lagi. Saru meminta tolong dari Rane yang merupakan jirannya untuk ubah penampilan dia yang agak kolot untuk mencari bakal suami. Kisah cinta Rane yang setia  dengan Saru. Lagi menyedihkan apabila Saru dihalau keluar dari rumah dan jatuh sakit. 


DAY TRIP KL - BELOW RM50

✎dya nasir |⊙Friday, June 12, 2020| ☑

This time, dya nak share my trip kat KL tapi trip ni dya pergi dua minggu sebelum PKP. Ini pun ada beberapa tempat tak sempat pergi.




   
Kitaorang ambil azam di ah Central Market/ Pasar Seni. Actually almost 10years tak pergi pasar seni. Untuk ke Central Market/ Pasar Seni. boleh naik MRT atau Lrt Putra. Kat sini kitaorang ambil azam. Lepas jumpa azam kitaorang terus ke kedai bunga. Plan asal memang nak bergambar dengan bunga. tapi tulah bila dah beli simpan je bunga tu dalam kereta. 

     

   


Next, kitaorang brunch di area Setapak. Kalau ikut plan asal sepatutnya nak lunch di Capital Cafe di Jln Tar tapi bila nak waze, kedai tu tutup pada hari ahad. Disebabkan masing-masing sudah kenyang so bolehlah sambung berjalan ke Batu Caves. Parking sekali masuk RM 2. Mula-mula tu kitaorang nak park kereta kat luar sebab ingat kat luar parking free tapi bila dah park, ada pula orang datang minta duit parking. Disebabkan rasa macam tak berbaloi, kitaorang park juga kat dalam. Nasb baik pusing balik dekat sikit nak berjalan daripada park kat luar jalan jauh pastu ambil kesempatan nak duit parking. Di Batu Caves, kitaorang bergambar kat bawah je tak larat nak naik sampai atas.At least ada juga memori datang situ. Then kitaorang singgah Masjid Wilayah untuk solat Zuhur. Azam sempatlah bawa CH masuk dalam masjid. 

  


Next Destination Muzium dan Galeri Seni Bank Negara Malaysia. Sini masuk adalah percuma tapi masa dya pergi sebelum masuk kena cek suhu badan dan kena isi form(Kes covid). Parking kt sini dya tak tahu berapa sebab masatu kitaorang just park kat luar je. Muzium ni memang sesuai untuk bawa budak-budak. Kat sini kita boleh lihat dari pengunaan duit syiling ke Fintech dimana sekarang hujung jari.




   


      

   
Disebabkan dah penat bergambar kitaorang decided untuk Hi Tea di Luckin Kopi. Cafe ni dekat dengan Pasar Seni. U'olls patut try minum coffee kat sini. Recommended. Next kitaorang ke Kwai Chai Hong. Mula-mula ingat nak pergi ke tempat ni kena naik kereta tapi bila waze tak sampai 5minit jalan. Tempat ni belakang lorong Cafe Luckin Kopi. Bila korang ke Cafe Luckin Kopi boleh lah singgah Kwai Chai Hong untuk bergambar. 

  
   

  
  

Next ke Dataran Merdeka. Singgah sekejap sebab ada dalam kalangan kitaorang tak pernah sampai sini lagi. Lepak kat situ sekejap sambil tangkap gambar. Kat sini dalam setengah jam then terus ke Farenheit88. Actually nk pergi Selfie Museum kat Farenheit tapi bila dah sampai sana baru tahu tempat tu dah tutup untuk selama-lamanya. Sempatlah singgah beli aiskrim turkey. 


 

Tempat terakhir ada Saloma Bridge. Disini masuk adalah percuma. Alhamdulillah, nasib baik senang nak cari parking. Masa sampai kat atas tu memang sedikit terkejut bila tengok ramainya orang kat sini. So kitaorang berjalan ke depan sikit nak cari port bergambar. Dapatlah juga bergambar daripada tak ada. Tamatlah sudah Day trip dari kami berempat.




    

Terima kasih sudi baca 

















 

Copyright © 2017 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in

| Top of page